By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ultrasarnhem.nl/

De problemen van Vitesse zijn ‘Cruijffiaans’ op te lossen

 

Column Hans Witjes

 

Het laatste halfuurtje maakte nog veel goed. Toen zat er wél regelmatig tempo in het spel, was er een aantal goede combinaties te zien en ontstonden leuke momenten voor het Haagse doel. En de op grond van die periode uiteindelijk verdiende overwinning kwam in de absolute slotfase dan toch nog tot stand.

De Gelderlander vermeldt boven het wedstrijdverslag dat Vitesse na deze overwinning vast in de subtop staat. Als gedeelde zesde en zevende met een gaatje van vier punten naar de nummers acht en negen op de ranglijst en met het duel in de Kuip tegen Feyenoord in het verschiet, lijkt me dat een te optimistische conclusie. En met het allerbelabberdste spel dat Vitesse in het eerste uur voor de zoveelste keer dit seizoen op de mat legde, is voorlopig alleen het denken aan een vaste stek in de subtop al te belachelijk voor woorden.

Vitesse heeft met het trage, ideeloze geschuif achterin onderhand de reputatie opgebouwd dat het de saaiste ploeg van de Eredivisie heeft. Het was vooral in de eerste helft verschrikkelijk om naar te kijken. Met name het centrale duo Miazga en Kashia maakte er een potje van. Als je een bal snel één of liever nog twee linies naar voren wilt spelen, moet je dat doen in de tienden van seconden dat spelers vrij staan of zich vrij lopen. Doe je dat niet, dan is het moment voorbij. De centrale verdedigers en soms ook de backs laten meerdere van dat soort momenten op rij voorbijgaan en staan te dralen met de bal aan de voet of gooien er maar weer eens een balletje breed of terug tegenaan. De ruimte om het spel naar voren te verplaatsen, is er dan niet meer en spelers die zich al een paar keer aanboden, geven de moed op. Zo ontstaat een patstelling van opbouwende radeloosheid.

Als je ambities voor de subtop of (Miazga!) zelfs voor de top drie hebt, dan mag het positiespel natuurlijk niet zo onbeholpen zijn. En de opbouw overslaan door de centrale spits aan te spelen, kan bij Vitesse ook al niet, want Matavz wint voorin geen duel. Ik schrijf columns over de wedstrijden van Vitesse sinds het seizoen 2014-2015 en schreef naar aanleiding van het duel tegen Heracles op 21 december 2014: ‘Mijn advies is om snel een spits te halen. Dat zou bijvoorbeeld de lange Wout Weghorst van Heracles kunnen zijn. Een kopsterke, balvaste speler, waar de Vitesseachterhoede de handen aan vol had. Deze speler zal toch geen kapitalen hoeven te kosten’. Had Vitesse dat maar gedaan.

De problemen bij Vitesse zijn structureel, maar Fraser wijt die aan vermoeidheid vanwege de Europese wedstrijden. Dat betekent dus dat de trainer deze niet gaat oplossen. En de oplossing ligt nog wel voor de hand en is “Cruijffiaans”: als je als ploeg moeite hebt met de opbouw, moet je zorgen dat je minder hoeft op te bouwen. Dat kan door de tegenstander direct onder druk te zetten en de bal veel voorin of anders wel op het middenveld te veroveren. Dat is een aanpak die werkt en ook nog eens vele malen aantrekkelijker is voor het publiek.

Een lichtpunt was het spel van de twee achttienjarigen Mount en Van Bergen. Volgens Fraser vielen zij op, omdat zij nog fris zijn en niet zoveel wedstrijden in de benen hebben. Nee, trainer, dat is het niet. Dit zijn grote talenten die met lef spelen. Dat lef zie ik in de ploeg als geheel en vooral de spelopvatting veel te weinig terug.

Tot slot nog even iets over Büttner. Ook ik vond hem slecht functioneren en zichzelf overschatten, maar als supporters hoor je eigen spelers niet met gefluit te ontvangen. Ik heb enkele prachtige afdraaiende voorzetten van hem gezien en vind hem een goede optie voor de linkshalf- of linksbuitenplaats. Vooral voor die laatste positie komt hij wat mij betreft in beeld, want Linssen draait daar al weken slecht. Daar verandert zijn doelpunt in blessuretijd niets aan.

Nu op naar De Kuip. Naar Feyenoord, dat FC Groningen in tegenstelling tot Vitesse een week eerder wel goed aanpakte door die ploeg direct onder druk te zetten en geen centimeter ruimte te geven. De vorm bij de Rotterdammers is terug en bij Vitesse zie ik weinig veranderen, dus de kansen op een goed resultaat zijn miniem.

Arnhem, 26 november 2017
Vitesse-ADO Den Haag 2-0
87. Miazga 1-0, 90. Linssen 2-0.

 

Bron: ArnhemSports.nl

 

Reacties

Reageer hieronder!
Gast
zaterdag 24 oktober 2020

Scoreboard

Programma Vitesse

Vitesse - PSV
 1.   25th okt, 2020 14:30
Willem II - Vitesse
 1.   1st nov, 2020 16:45
Vitesse - FC Emmen
 1.   7th nov, 2020 21:00

Social updates

Vastgezet
Recent Activities
 •   Guram Kashia 37gk vindt dit leuk!
  De Aftrap heeft een nieuwe video geupload
  KNVB Beker: AZ - Vitesse (30/4/2017)

  Zal er zelf ook eentje opzetten..
  KNVB Beker: AZ - Vitesse (30/4/2017)

  Zal er zelf ook eentje opzetten die er nog niet op staat. 😂

  > Lees meer ...
  Highlights KNVB Beker: AZ - Vitesse (30/4/2017)
  Samenvatting van de KNVB Bekerfinale tussen AZ en Vitesse, gespeeld op..
  Samenvatting van de KNVB Bekerfinale tussen AZ en Vitesse, gespeeld op 30 april 2017 in Rotterdam. Abonneer je op het YouTube kanaal van de KNVB! https://www...

  > Lees meer ...
  Bericht wordt gecontroleerd
  Stream item succesvol gepubliceerd. Item is nu zichtbaar op uw stream
Er zijn hier nog geen activiteiten
Partner

Zoeken

Groepen

Laatste reacties

Video's - Ultra Fanatiek
07 oktober 2020
Lekker
Video's - Ultra Fanatiek
07 oktober 2020
Lekker
Zo gaat dat in Arnhem
19 februari 2020
👌
Donaties worden gebruikt voor
webhosting & ontwikkeling!

Partner banner

Laatste aanmeldingen

Online stats

11 Leden
49 Bezoekers