By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.ultrasarnhem.nl/
De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op bij het op vele fronten in crisis verkerende Vitesse. Naast het opstappen van hoofdtrainer Phillip Cocu is de hekkensluiter in de Eredivisie nu geconfronteerd met een ernstige complicatie in het slepende goedkeuringsproces van de beoogde overname door de Common Group van de Amerikaan Coley Parry. De nieuwste ontwikkeling legt een bom onder de overnameplannen van Parry, de Amerikaanse zakenman die al veertien maanden geleden op Papendal werd gepresenteerd als beoogde nieuwe eigenaar.
Vitesse-vlaggen bij stadion GelreDome
Het forensisch accountantsbureau Integis, dat door de licentiecommissie is ingehuurd om onderzoek te doen naar zowel het verleden van Vitesse onder de eerdere Russische eigenaren als de financiële achtergrond van de Common Group van Parry, is met dat tweede deel van de onderzoeksopdracht vastgelopen, melden goed ingevoerde bronnen.
Geen eindoordeel
Integis heeft moeten concluderen dat Parry de informatie-verplichting die nodig is voor de forensisch accountants om tot een afgewogen oordeel te komen over de financiële achtergrond van Common Group en de investeerders die daarachter schuil gaan onvoldoende heeft waargemaakt. Op basis van het materiaal dat er ligt, kan Integis op dit moment niet tot een eindoordeel komen.
De openheid die financiers moeten geven voor het vereiste goedkeuringsstempel van de licentiecommissie van de KNVB botst met het karakter van de private equity-wereld waaruit Parry voortkomt. Daarin willen mensen die geld inleggen achter de schermen blijven in plaats van volledige openheid te geven over hun financiële reilen en zeilen.Coley Parry veertien maanden geleden bij zijn presentatie als beoogde nieuwe eigenaar van Vitesse. Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat de Amerikaan het groene licht krijg om de club over te nemen. Algemeen directeur Peter Rovers (foto inzet) heeft al een gordiaanse knoop aan problemen te ontwarren.
Bronnen rond Parry geven aan dat bovendien de Amerikaanse cultuur, waarin het loont om risicovolle investeringen te doen, botst met de financiële verantwoording, die de licentiecommissie van de KNVB eist alvorens goedkeuring te verlenen aan een overname. Zo is het in de Verenigde Staten mogelijk om op basis van toekomstige te verwachten winsten geld te lenen en daarmee nieuwe investeringen aan te gaan. De KNVB wil echter zwart op wit garanties voor de financiering van de overname zien en neemt geen genoegen met dergelijke leningen.
Door de nieuwe ontwikkeling wordt het steeds onwaarschijnlijker dat de overname van Vitesse door de Common Group het vereiste goedkeuringslabel van de licentiecommissie van de KNVB gaat ontvangen. Het onderzoek door Integis naar de financiële achtergronden van de Common Group, het investeringsvehikel van Parry, is een cruciale pijler onder het besluit dat het comité van wijze mannen en vrouwen uiteindelijk zal nemen. Of Parry nog een nieuwe kans krijgt om met de gevraagde informatie te komen, is onduidelijk, maar gezien de manier waarop hij de overname wil inrichten, is het de vraag of hij überhaupt de openheid van zaken kan geven die vereist is.
Minder geloof
Inmiddels zijn er bij Vitesse intern steeds minder mensen die nog geloven dat het allemaal goed gaat komen met de overname, zoals Parry en algemeen directeur ad-interim Peter Rovers onophoudelijk blijven verkondigen, laatst nog op een avond voor businessclubleden. Dat juist het onderzoek van Integis naar de Common Group is vastgelopen, is pijnlijk voor Rovers en Parry, die voortdurend de indruk wekten, dat het met dat gedeelte van de overname allemaal wel goed zat en dat de vertraging in het goedkeuringsproces uitsluitend werd veroorzaakt door het onderzoek naar het Russische verleden van de club.
Er worden binnen Vitesse steeds meer vraagtekens gezet bij de wijze waarop Parry en Rovers en petit comité het proces doorlopen, waarbij het idee leeft dat ondanks de frequent rondgestuurde weekupdate veel informatie onder de pet wordt gehouden. Ook de mate van controle op het voor de club kritieke proces door de raad van commissarissen, waarin slechts twee van de drie zetels zijn bezet, is een bron van grote zorg. Met Peter van Bussel zit er één clubgebonden commissaris in de rvc. De andere zetel wordt bezet door de Rus Andrey Soloviev, die het belang bewaakt van Valeriy Oyf, die nog altijd de eigenlijke eigenaar van Vitesse is.
Technisch directeur Benjamin Schmedes en algemeen directeur Peter Rovers.
Rovers sprak onlangs de hoop uit dat de licentiecommissie van de KNVB voor kerst met uitsluitsel gaat komen. Door de nieuwste ontwikkeling lijkt die kans groter te worden, maar niet op de manier die de algemeen directeur heeft gewenst. Als de beslissing over de overname negatief uitvalt, heeft Vitesse immers een acuut en groot probleem. De door Parry beschikbaar gestelde gelden, een bedrag van 15 à 20 miljoen euro, worden dan omgezet in leningen met een naar verluidt stevige rente, en het ligt niet voor de hand dat de Amerikaan dan nog het bedrag gaat bijpassen dat nodig is om het seizoen uit te spelen.
Financieel gat
In dat geval ontstaat er een financieel gat, waardoor Vitesse wellicht genoodzaakt wordt tot noodgrepen als geld proberen op te halen bij gefortuneerde supporters met een geel-zwart hart of een gewilde speler als Million Manhoef verkopen. Gevoegd bij de kwesties met de ING-bank over het opzeggen van de bankrekening, wat de bank na het eerste kwartaal van 2024 dreigt te doen, de door BDO niet ondertekende jaarrekening over het vorige seizoen en de degradatiezorgen, is Vitesse verstrikt geraakt in een gordiaanse knoop aan problemen, die weinig goeds belooft voor de toekomst van de uit 1892 daterende club.
Peter Rovers en Peter van Bussel waren maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.
© ANP/HH / Telegraaf